The Truman Show, Into The Wild ve Hollywood Sinemasının Sahte Eleştirelliği
- ilicerdem
- 18 Ara 2021
- 2 dakikada okunur
Bu makale SineFilozofi Dergisi'nde yayınlanmıştır. Makaleye ulaşmak için tıklayınız: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/908430
Vol/Cilt: 4 No/Sayı: 8 2019
Öz
Başta ticari Amerikan sineması olmak üzere anaakım sinemanın önde gelen yapımlarının mevcut egemen ideolojik ve politik iklimin sözcüsü ve yeniden üreticisi olduğuna dair yaygın bir görüş vardır. Buna karşın anaakım sinema ürünü olmasına karşın kendisini eleştirel bir konuma yerleştiren örneklerin var olduğu da sıklıkla öne sürülür. The Truman Show ve Into the Wild filmleri de kurduğu çatışma ilişkileri ve öykülemesi ile anaakım sinemanın eleştirel örneklerinden olarak tanımlanır. Bu çalışma söz konusu iki filmin çatışma ilişkilerinden yola çıkarak semantik bir ilişkiye sahip olduğunu öne sürecek ve filmlerin ana fikirlerinde ortaya atılan etik ve ideolojik değerleri, kapitalizmin dönüşümü ile ilişkili olarak değerlendirecektir.
Yirminci yüzyılın son çeyreğinden itibaren çağdaş kapitalizmin bir dönüşüm süreci içine girdiği yönünde çeşitli tezler öne sürülmektedir. Bu çalışmada söz konusu dönüşüm Michel Foucault’nun “disiplin toplumları” kavramı ve bu toplumsal örgütlenmelerin yerini alan neoliberal yönetimsellik bağlamlarında ele alınarak seçilen filmlerin öykülemeleri bu tartışmaya denk düşecek şekilde değerlendirilecektir. Böylece filmlerin eleştirel argümanları ile kapitalizmin dönüşümü arasında bir karşılaştırma süreci yürütülecektir. Dönüşüm çerçevesinde kapitalizmin terk ettiği kurumlar ve üretilen yeni öznellik kipi dikkate alındığında The Truman Show ve Into the Wild filmlerinin eleştirel olmadığı, egemen politik iklimle uyumlu bir öykülemeyi ve çatışma dinamiklerini barındırdığı öne sürülecektir.
Anahtar Kelimeler: Into The Wild, The Truman Show, disiplin toplumları, neoliberalizm
Abstract
There is a common belief that the major products of mainstream cinema, particularly commercial American cinema, are the producers of the current dominant ideological and political climate. However it is also frequently stated that there are some examples placing themselves in a critical position despite their mainstream character. The movies, The Truman Show and Into the Wild are considered as critical examples of mainstream cinema due to their conflict relations and narratives. This study will suggest that those two mentioned films have a semantic relationship based on their conflict relationships and will evaluate the ethical and ideological values that derive from the main ideas of the films within their relationship with the transformation of capitalism.
Since the last quarter of the twentieth century, various arguments have been proposed that contemporary capitalism has entered a process of transformation. In this study that transformation will be discussed in the context of Michel Foucault’s concept of “disciplinary societies” and the neoliberal govermentality that replace these social organizations and the narratives of the selected films will be evaluated in a way that corresponds to this discussion. In this context the critical arguments of the films will be compared to the transformation of capitalism. Considering the institutions that capitalism abondon and the new subjectivity that is produced; it will be claimed that the movies The Truman Show and Into the Wild are not critical, contrarily they contain a narrative and dynamics of conflict that are coherent to the dominant political climate.
Keywords: Into The Wild, The Truman Show, disciplinary societies, neoliberalism
Comentários